Portugese tegels

Iedereen heeft wel eens gehoord van de benaming Portugese tegels. Portugese tegels geven een prachtige Zuid-Europese sfeer aan een ruimte en zijn er is machtig veel kleuren, maar het meest kenmerkend zijn de mooie, kleurige decors.

Er is één nadeel aan deze Portugese cementtegels. Op de cementtegels wordt een toplaag van marmerpoeder geperst. Een bekende eigenschap van marmer is dat het poreus is. Dit betekent dat deze tegels extra onderhoud nodig hebben. Met name als u deze in de keuken of badkamer wilt gaan verwerken.

 

Motief

Wellicht een wat gedurfde keuze, maar oh zo mooi als deze goed gecombineerd wordt: de tegel met een motief. Een tegel met een motief is een echte smaakmaker en zet de toon voor de sfeer van de ruimte. Een motief in de vloer maakt de ruimte wel wat drukker, dus om de kleurbalans in de ruimte in evenwicht te houden doe je er goed aan om een teint van de tegel terug te laten komen op de muur en/of plafond. Sta daarnaast ook even stil bij de trendgevoeligheid van het patroon. Een trendgevoelig patroon kan een jaar na plaatsing uit de mode raken en mogelijk ben jij dan alweer toe aan de nieuwe trend waardoor je sneller op het motief van de tegel uitgekeken bent.

Wat een mooi voordeel van een keramische tegels is dat ze geen marmerpoedertoplaag hebben en dus niet poreus zijn. Dit houdt in dat ze makkelijk in onderhoud zijn en dus ook prima te gebruiken in keuken en badkamer.

Spelen met kleur

Er zijn verschillende series. Wil je decortegels met verschillende patronen en niet te overheersende kleuren, dan is dat zeker mogelijk. Maar natuurlijk zijn er ook kleurrijke decortegels. Wil je graag het geheel wat strakker, moderner en toch gecombineerd met leuke decors? Zoals op de foto’s te zien is, zijn ook daar vele mogelijkheden voor.

Je kunt ook spelen met kleur. Dit is een beetje riskant omdat het al snel ‘too much’ kan worden. Toch kan een goed uitgevoerd gekleurde vloer de kers op de taart zijn. Net als bij motieven is een kleurbalans heel belangrijk. Kies je voor een gekleurde en drukke vloer? Dan zijn een neutrale muur en plafond gewenst voor de nodige balans. Een neutrale kleur hoeft trouwens niet persé wit te zijn. Kies voor een rustgevende kleur als contrast. Paarse-, blauwe- en groene tinten zijn hier uiterst geschikt voor. Zorg er wel voor dat de kleuren niet vloeken!

De Cottoceramix tegels zijn uiteraard niet alleen voor badkamers. Door de diversiteit, de kleurstelling en de afmetingen van deze tegels, is het mogelijk om elke ruimte in huis met deze tegels een geheel eigen sfeer geven.

Om u een idee te geven van de diversiteit en de prachtige uitstraling van deze tegels, nemen we even een greep uit het assortiment: